PERNICE BROTHERS – WHO WILL YOU BELIEVE

Artiest info
Website
bandcamp
Label: New West Records / V2 Benelux

De Amerikaanse indie rockformatie ‘Pernice Brothers’ uit Boston, Massachusetts is met het op 5 april uitkomende album “Who Will You Believe” al aan hun achtste studioplaat in hun muzikale carrière toegekomen. In 1998 richtte Joe Pernice de groep op samen met zijn broer Bob en ze brachten meteen hun debuutalbum “Overcome By Happiness” op de markt. In 2005 was er hun enige live-album “Nobody’s Watching/Nobody’s Listening” en “Spread The Feeling” was in 2019 de zevende en laatste studioplaat van de ‘Pernice Brothers’.

De groep die anno 2024 “Who Will You Believe” heeft opgenomen telt zeven permanente leden met naast Joe en Bob Pernice ook gitarist Peyton Pinkerton, Michael McKenzie en Liam Jaeger op gitaren, bas en keyboards en Patrick Berkery en Michael Belitsky op drums en percussie. Voor deze plaatopname werd er eveneens een beroep gedaan op een serie gastmuzikanten die op blaas- en strijkinstrumenten meespeelden maar ook voor extra piano- en gitaarklanken zorgden. Zangeressen Laura Stein en Jennifer Pierce zorgen voor de backing vocals en singer-songwriter Neko Case zingt de leadzang mee op het knappe duet “I Don’t Need That Anymore” dat u op de tweede video bij deze recensie kunt beluisteren.

De andere audiovideo is de op werk van Tom Petty lijkende albumtiteltrack “Who Will You Believe” waarmee deze twaalf liedjes tellende plaat ook begint. Zoals bij de meeste platen van de ‘Pernice Brothers’ zijn de nummers vlot in het gehoor liggende en soms aan het werk van ‘The Jayhawks’ herinnerende pop- en rocksongs die stuk voor stuk als singles zouden kunnen worden uitgebracht. De twee songs op de video’s werden eerder al gereleased als single en de als eerbetoon aan drie recent overleden vrienden van Joe Pernice gebrachte albumafsluiter “The Purple Rain” werd onlangs als derde single uit dit album gelanceerd. Deze song gaat aan het einde gestaag naar een climax toe via de harmonieuze samenzang van ‘Choir! Choir! Choir!’, een koor uit het Canadese Toronto. Mogelijke andere nog resterende kandidaten op deze plaat voor een notering in de hitlijsten zijn volgens ons de mooie ballads “Not This Pig”, “What We Had”, “December In Her Eyes” en het akoestische “Ordinary Goldmine”.

(valsam)